Zpět na hlavní stránku
Přepnout na KOMIKS
Nabídka
- Hlavní stránka
Historie
MAGNERON
Politika
Portrét
Recenze
  - Chystané knihy
Sekyroviny
Umění
  - Bůh stále neodpovídá
  - E-knihy
  - Sexuální kečup
Věda
- Galerie
- Archiv
- Členská sekce

Nejčtenější
- Mlčení nic ne (262700)
- Registrované (228303)
- Jak si naši p (91111)
- Takhle koment (72359)
- Cenzura české (65979)
- Píseň o rumu (63511)
- Sci-fi: Vrazi (63020)
- Já Tarzan (62688)
- China Miévill (62154)
- Jak Rostislav (61086)

Anketa
Momentálně není žádná anketa...

Vytvořeno v
Publikační systém AZRAEL 2.0

Novinky e-mailem
Chcete dostávat info e-mail s novinkami? Pak vepište svůj e-mail do formuláře a novinky vám začnou chodit přímo do vaší schránky!

Pokud už e-maily nechcete dostávat, odhlaste se zde.


Partneři
Oficiální stránky Andrzeje Sapkowského v ČR

Specializovaný web o komiksu

komiks.cz

SCIFIWORLD

Internetové knihkupectví KRAKATIT

Utopený Archimédes - Kritika pavědy

Nakladatelství Netopejr

CREW

FantasyPlanet.cz

Sponzoři

ORIGAMI komiks reklama
   Článek: Jak Rostislav Hedvíček nechtěl žít jako domácí králíček
Vyšlo: 15.12.2005 | Rubrika: Recenze
Napsal: Rostislav Hedvíček | Komentářů: 2022 | Prohlížení: 61086

 
Recenze na knihu fejetónů Rostislava Hedvíčka
 

Pro ty, kdo uz se chytaji za hlavu, okamzite volam, ze ja jsem si ten nazev nevymyslel. To vsechno Honza Hajek - autor predmluvy ke knizce mych clanku, vydane minuly tyden nakladatelstvim Alfa v Praze. Knizka se jmenuje "Jak Paroubek kradl salamy aneb Hedvickova politicka britva" a mela by byt k dostani v beznych ceskych i slovenskych knihkupectvich. Ani nazev knizky jsem si nevymylel - to zase vymyslel vydavatel. Ja jsem chtel, aby se knizka jmenovala "Vychod slunce nad Everglades", ale bylo mi naznaceno, ze ackoliv me clanky jsou dobre, tak ten nazev je blbej. Tak jsem to nechal na mistnich odbornicich.

 

S obalkou knizky to dopadlo podobne - dali tam kus salamu a obrazek Komenskyho. A nebo je to seda eminence Richelieu? Z dalky to neni poznat a utesuji se tim, ze bezny cesky ctenar nepozna rozdil mezi Komenskym a Richelieu ani zblizka, natoz zdalky. V kazdem pripade vam u cteni knizky preji prijemnou zabavu a mirne zvyseni krevniho tlaku pricitejte vypitemu alkoholu a ne mne.

 

Vetsi cast mych ctenaru sidli v zahranici a k ceskym knihkupectvim nema pristup - tem doporucuji napsat pribuznym do Ceska, at vam to koupi a poslou, nebo jit na adresu http://www.betaknihy.cz  a objednat to tam (ale chteji tam jakesi ICO a kdovico jeste, tak nevim jak to bude fungovat) a nebo poslat email primo vydavatelstvi na adresu alfaknihy@centrum.cz

 

A jako chutovku prikladam predmluvu ke knize od Honzy Hajka.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

http://www.betaknihy.cz/detail.php?k=2

 

Jak Rosta Hedvicek nechtel zit jako domaci kralicek

 

( Predmluva od Honzy Hajka, znalce Hedvickovy tvorby )

 

Kniha miva obvykle jen jeden nazev, i kdyz nektere spickove knihy maji dva.

Na priklad Hra sklenenych perel, za kterou dostal Hermann Hesse Nobelovu cenu, existuje v anglictine se dvemi naprosto ruznymi nazvy: The Glass Bead Game, a Magister Ludi = Pan hry. I Hedvickova brilantni kniha si zaslouzi dva nazvy, jak si bystry ctenar ci ctenarka jiz jiste vsimli. Ten prvni nazev je jasny, k nemu netreba nic dodavat. Podnazev si vsak zaslouzi zvlastni pozornosti laskaveho ctenare ci ctenarky.

 

Hedvickova politicka britva je bezvadna knizka s nazvem ktery perfektne vystihuje jeji a jeho charakter. Diky rozumnemu vydavateli bude Vase cteni ´nezhygienictene´ t.j. necenzurovane. Jako dlouholety pravidelny ctenar a tudiz znalec Hedvickovych literarnich vyplodu jsem byl prijemne prekvapen kdyz jsem se dozvedel ze cast dila ´Mistra Rosse´ vyjde na papire. Ale teprve kdyz jsem uvidel ten perfektni nazev vytvoreny schopnym vydavatelem jeho knihy, teprve potom mne napadla dokonala charakterizace autorova

stylu: Hedvicek je Mistr Occam ceske politicko-literarni sceny. Proc? Kdo byl Occam? Protoze Hedvickuv britky styl je presne v duchu proslavene Occamovy britvy.

 

Muj nejoblibenejsi myslitel je byvaly profesor parizske university Anglican William of Ockham, latinsky Occam (1280-1349), ktery tedy zil v dobe vlady Jana Lucemburskeho (1296-1346, ceskym kralem 1310-1346), k nemuz se jeste vratime. Mistr Occam byl briliantni logik ktery jiz roku 1324 zformuloval vrcholne dulezity a pro programatory vrcholne prakticky par pravidel dnes zvanych De Morganovy zakony znovuobjevene az roku 1847. S logikou vas ale ted nebudu unavovat. Dr. Occam vstoupil do dejin svym vyrokem "Ponenda non sunt multiplicanda sine necessitate" coz hezky cesky znamena "Uvahy ci vyroky se nemaji bezduvodne komplikovat". V moderni turbo-cestine by se reklo KISS! coz doslova znamena ´Polib!´, ale take ´Keep it simple, stupids!´ neboli ´Nekomplikujte to, pitomci!´. Prevedeno do praxe to znamena ze mame-li pro neco vice moznych teorii, vykladu nebo reseni, pak davame prednost tomu jednodussimu. Rozseknuti dilemat pomoci Occamova pravidla ktere zde shrnuji do "V pripade pochyb dejte prednost jednodussimu" se rika Occamova britva. Tu pouziva veda, a tak pise Rosta Hedvicek, cesky literarne politicky occamista. Jeho umeni spociva ve schopnosti se vyjadrovat jasne a jednoduse aniz by zjednodusoval vice nez je nezbytne potreba aby jeho vhled do jiz tradicne ´komplexni problematiky´

ceske psycho-socio-politicke sceny dorazil nejen k ceskym intelektualum, ale i k ctenarum ´z lidu´.

 

Soucasna ceska vedecko-literarni scena ma dosud jen jednoho occamistu, MUDr. Frantiska Koukolika, primare neuropatologie v Praze. Nyni se k nemu prirazuje dalsi cesky occamista, tentokrat politicko-literarni a tudiz pristupny kazdemu. Abych uspokojil i ty nejnarocnejsi intelektualni typy dodavam, ze tak jako k americke ustave patri prvni dodatek o svobode projevu, tak i k Occamove britve patri dodatkove pravidlo ´ceteris paribus´

to jest ´za stejnych ostatnich podminek´, v jejichz skoro-stejnosti je vzdycky ten hacek. Ovsem zivot bez hacku neexistuje nikde, ani v srdecku Evropy ne.

 

Nekdo by snad mohl namitnout ze treba i Velky Transformator Vaclav byl a je occamista kdyz vsadil vsechno na jednu jednoduchouckou kartu, na "neviditelnou ruku trhu" zformulovanou Adamem Smithem L.P. 1776 a historicky tehdy zrejme nevyhnutelnou pro anglicky ranny turbo-kapitalismus osmnacteho stoleti. Pak ovsem musim namitnout ze V.T.V. ctouci si v Adamu Smithovi v pracovni dobe na vykazanem pracovisti v prognostaku ´jaksi zapomnel´ na ceteris paribus vseobecne, a na moralku a z ni se odvozujici spravedlnost zvlaste (penize cerne, rude nebo bile, vsjo rovno). V.T.V.

naivne veril ze jednoduchoucke zaklinadlo "Neviditelna ruka trhu" jakoby kouzelnym proutkem povede kdyz ne k "Bohatstvi naroduu" (The Wealth of Nations, anglicky nazev Smithovy knihy), tak alespon k bohatstvi naroda ceskeho, vcetne moravskeho, ale zrejme uz ne slovenskeho. Na rozdil od V.T.V. poctivou praci se zivici Hedvicek tak naivni neni, prestoze zije v udajne ´jame lvove´ v USA. Hedvicek vi a zduraznuje ze bez spravedlnosti neni ani svobody ani blahobytu. Alespon ten blahobyt prece chteji i Cesi, Moravaci a Slovaci, ci snad ne? Blahobyt nelze jen tak vyrobit ci zarobit.

Blahobyt se musi vydobyt. Vydobit (ano s mekkym i) na politicich a sefech kteri, kdyz se dobre vede nebo i jen kdyz se neco povede, hned povykuji "To mate diky nam". A honem si zvysuji platy. Kdyz se nevede, tak hned svadeji vinu na jine, treba na ´komplexni situaci´ a snizuji vam platy nebo hrozi propoustenim. Az se zase politikove ci sefove budou sebechvalit, vzpomente si co by jim rekl Hedvicek: "Spise je tomu naopak, uspechy se dostavily presto ze vy rozhodujete, vladnete ci sefujete".

 

Hedvicek si nemysli "V.T.V. nas vzor", u Hedvicka ma moralni mysleni a jednani absolutni lidskou a spolecenskou prioritu. Na neho si neprijdete s babsko-slovanskou vymluvou "No, vite, my jsme jaksi tak nejak zapomneli".

Na to vam on britce odpovi "Asi jste chteli zapomenout, co?" coz je varianta odpovedi "Oder haben sie es nicht wissen wollen?" na vymluvy sympatizantu s nacisty kteri rikali "Wir haben es nicht gewusst" t.j.

Nevedeli jsme to" kdyz se jich nekdo ptal zda vedeli o koncentracich.

Hedvickovi jde predevsim o zlociny spachane na obetich hruzovlad nejen nacistu, ale hlavne umyslne ´zapominanych´ ex-komunistu a jejich spolupracovniku to jest kolaborantu kteri dodnes ovladaji klicove pozice od Ase na zapade Cech az po Jasinu na kdysi ceskoslovenske Podkarpatske Ukrajine, a vlastne pres byvalou sovetskou Azii a Cinu az po Severni Koreu.

 

Jako synkovi ´kulaka´ to jest ne-malorolnika mimo JZD, nebylo Rostovi doprano studovat v Ceskoslovensku. Tehdy se totiz praktikovalo ´S kulaky do Gulagu´, a jeho otec byl povolan do PTP t.j. do komunistickeho Arbeitskommanda. Rosta vsak nechtel umrit jako blbec. A tim nemyslel jen studie, tim myslel i nevyrustat v kleci jako domaci kralicek vdecny pokazde kdyz mu daji nazrat. Take nestal o to jiz od pozehnaneho veku 35 let myslet cim dal vice v duchu ´No ja uz to nejak doklepnu´ to jest tesit se na duchod slibeny tatickem Statem a zarucene zaruceny Statni Bankou Ceskoslovenskou, dnes jiz neexistujici. Jen si zavzpominejte na ty neochvejne verohodne zaruky natistene na byvalych ceskoslovenskych bankovkach, na ktere Hedvicek nenaletel.

 

A tak se nas Rosta sam propracoval z Hane na kdysi Velke Morave, pres Rakousy a Kanadu az na Floridu. I jeho protivnici by museli uznat ze sice "ztratil vlast, ale ziskal svet". Ano, a ziskal novou vice-uhlovou perspektivu pohledu na svet vseobecne a na Cechy, Moravu a Slovensko zvlaste. A v teto knizce svoje pohledy, nahledy, nadhledy a vhledy sdili se svymi ctenari, kteri si neodvazili nebo treba ze zdravotnich duvodu si nemohli dovolit prodelat to k cemu se on pracne propracoval: k mimokotlinovemu zivotu bez lzi, mimo misu, bez misky pro kralicka.

Ne-kralicek Hedvicek dal prednost tvorive nejistote pred ubijejicimi jistotami. I o tom je tato knizka: o zivote v udajne dzungli plne kvetu a aligatoru (lidove ´gators´) misto zivoreni v kralikarne.

 

William of Ockham mel prezdivku Dr. Invincibilis t.j. Doctor Neporazitelny, neporazitelny v debate. Takovym je i Hedvicek, coz jiste potvrdi drtiva vetsina tech kteri s nim diskutovali na internetu. I ti kteri s Hedvickem nesouhlasi by museli uznat ze Rosta a Jan Lucembursky maji jednu spolecnou charakterovou vlastnost: z boje neutikaji. Jean de Luxembourg padl leta pane 1346 ve Francii u Crecy-en-Ponthieu na strane Francouzu v boji proti zlym Anglicanum. Jan byl tehdy jiz slepy, i nechal kone sveho privazati mezi kone rytiru dvou, a tahl do boje v nemz padl bez bazne a hany. Tak bojuje i Rosta Hedvicek, i kdyz na virtualnim bojisti verbalne-politickem.

Jsem presvedcen ze jednou padne (vsichni jednou padneme) s prstem na spousti sveho PCcka z nehoz kvantitativne nezanedbatelnym a kvalitativne nenapodobitelnym zpusobem kriticky a proto pozitivne ovlivnuje ceske politicko-spolecenske mysleni. Jednim z Occamovych studentu byl Jean Buridan, ktery jako pozdejsi rektor parizske univerzity vstoupil do dejin mysleni a vyuky pojmem "pons asinorum" nebo tez "pons asini" to jest "most osluu" (nemecky Eselsbruecke). Neni nadsazkou kdyz reknu ze Hedvickova literarni i internetova osvetova cinnost je stavba "mostu oslum" pro prechod z realne nefungujiciho i kdyz dlouho existujiciho socialismu bez lidske tvare, do realne fungujiciho i kdyz v Cesku dosud neexistujiciho kapitalismu s lidskou tvari.

 

Jak jsem jiz uvodem rekl, vydavatel teto knizky vymyslel dokonaly nazev, ktery mne osvitil k formulaci Hedvickova occamismu. To ze vydavatel vlozil Hedvickovo jmeno do nazvu knizky je rovnez briliantni tah, ktery si mozna ani neuvedomili. Unikatni jmeno autora v nazvu totiz vytvari podminku nutnou, i kdyz ne postacujici, pro ´branding´ to jest pro vytvoreni obchodni znacky. Jiz se tesim na dalsi "Hedvickovy britvicky", na "Hedvickovy ziletky - ostrejsi nez Occamova britva", a treba i na "Hedvickova paratka, ostrejsi nez jina". To by jiste nebyl prodejni chtip, pevne verim ze by to byl vyrobni fakt, tak jako tato vtipna knizka je plna chtipne podanych faktu, postrehu a interpretaci charakterizujicich ceskou psycho-socio-polit scenu z cerstvych uhlu pohledu.

 

Shrnuji: Hedvicek je cerny kun na sachovnici ceskeho internetu. Lepe

receno: Hedvicek je bily rytir na cernem koni. Bily, protoze je moralne angazovany. Na cernem koni protoze dokaze prekvapit, casto i neprijemnou pravdou, ale vzdy jen pravdou. Ne tou uredni ci reklamni ktera "Vzdy vitezi" protoze je nedefinovana. Hedvicek je vzdy kristalove jasny v definici zla a dobra.

 

Mejte hezke pocteni :-)

 

 
Související články:
Nebyl nalezen žádný související článek...
 
Komentáře čtenářů:

ORIGAMI komiks reklama
Hodnocení článku
Ohodnoťte tento článek dle toho jak se vám líbí.

Průměrné hodnocení:
--velmi slabý--

Vynikající (9)
Dobrý (38)
Nic moc (3)
Velmi slabý (369)
Bůh stále neodpovídá
09.04.2003
Krajina po záplavě
Dittmar Chmelař
... má své nesporné výhody a přednosti!...
[více]

E-knihy
15.02.2021
Železo 15
Dittmar Chmelař
15., závěrečná část SF románu Vojtěcha Mornsteina na pokračování....
[více]

Historie
12.01.2016
Jak tomu bylo za 2. světové.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Chystané knihy
17.06.2004
Černá kniha minulosti
Rostislav Hedvíček
......
[více]

MAGNERON
10.07.2010
MAGNERON
Dittmar Chmelař
Diagnostika a léčba lidských onemocnění na základě spektrální analýzy vířivých magnetických polí lidského mozku....
[více]

Politika
23.08.2023
Referendum - nejvyšší a nejposvátnější forma demokracie.
Dittmar Chmelař
Referendum v Polsku během letošních zářijových parlamentních voleb....
[více]

Portrét
20.09.2004
Takhle komentuje Jaromír Bosák .............no prostě paráda!
Dittmar Chmelař
Takhle komentuje více než profík....
[více]

Sekyroviny
08.07.2020
Moravskoslezští bastardi
Dittmar Chmelař
......
[více]

Sexuální kečup
31.03.2003
Mlčení nic nezmění.
Dittmar Chmelař
...Hmmm...Kéž by to byla pravda!...
[více]

Věda
18.06.2015
O maskulinizaci vědy.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Naše ikonka
ORIGAMI


Coded by Pavel Nero Kramný | Graphics by Josef Fraško
© 1995 - 2024 Dittmar Chmelař - MikroMedia

MirkoMedia