Zpět na hlavní stránku
Přepnout na KOMIKS
Nabídka
- Hlavní stránka
Historie
MAGNERON
Politika
Portrét
Recenze
  - Chystané knihy
Sekyroviny
Umění
  - Bůh stále neodpovídá
  - E-knihy
  - Sexuální kečup
Věda
- Galerie
- Archiv
- Členská sekce

Nejčtenější
- Mlčení nic ne (262684)
- Registrované (228281)
- Jak si naši p (91095)
- Takhle koment (72336)
- Cenzura české (65961)
- Píseň o rumu (63491)
- Sci-fi: Vrazi (63001)
- Já Tarzan (62668)
- China Miévill (62130)
- Jak Rostislav (61055)

Anketa
Momentálně není žádná anketa...

Vytvořeno v
Publikační systém AZRAEL 2.0

Novinky e-mailem
Chcete dostávat info e-mail s novinkami? Pak vepište svůj e-mail do formuláře a novinky vám začnou chodit přímo do vaší schránky!

Pokud už e-maily nechcete dostávat, odhlaste se zde.


Partneři
Oficiální stránky Andrzeje Sapkowského v ČR

Specializovaný web o komiksu

komiks.cz

SCIFIWORLD

Internetové knihkupectví KRAKATIT

Utopený Archimédes - Kritika pavědy

Nakladatelství Netopejr

CREW

FantasyPlanet.cz

Sponzoři

ORIGAMI komiks reklama
   Článek: Nesnesitelná těžkost bytí v zemi s CUNI
Vyšlo: 27.12.2004 | Rubrika: Politika
Napsal: Rostislav Hedvíček | Komentářů: 1342 | Prohlížení: 30800

 
aneb Koláž ze životů žitých v tichém zoufalství s Klínovou univerzitou.
 

 

Titulek neni jen pouzitim citatu Henry David Thoreau "The mass of men lead lives of quiet desperation." (Walden, 1854) - je to i vysledek mych dojmu z mnozstvi emailu, ktere dostavam v odezvu na sve clanky - a neni jich jen par, jde prosim o tisice emailu. Ma to hodne co delat s "huddled masses" (= zubozenymi masami) v CeskoZlodejsku. Navic to ma urcitou logiku vyvoje - prvni email je casto ve stylu "Jsou to blaboly! Neztracejte s takovymi zvasty cas!" Druhy email uz je jiny "Sice je to pravda, ale Americani biji cernochy!". Treti email uz je obvykle mentalne nahlodan "Ve vasem clanku jsou technicke nepresnosti!" Ctvrty email je obvykle dlouhe pojednani, snazici se me vysvetlit, co si o tom vsem pisatel mysli a jak to (podlepisatele) ve skutecnosti bylo. Paty email uz vyjadruje mentalni zlomenost meho ctenare a ctenar se mnou zacina souhlasit. V sestem emailu mi ctenar posila namety, o cem bych mel psat a vypravi mi sve vlastni pribehy, nad kterymi mi obvykle hruzou vstavaji vlasy na hlave.

 

Nasledujici nazory nejsou tedy jen me vlastni, jsou to tvrzeni mych ctenaru. Moji ctenari se daji rozdelit do tri vekovych kategorii podle toho, kdy byli mladi. Jsou to kategorie tech, kteri byli mladi v padesatych a sedesatych letech, potom kategorie tech, co byli mladi v sedmdesatych a osmdesatych letech a konecne kategorie tech, co byli mladi az po listopadu 1989 v letech devadesatych a jsou tedy vlastne mladi dodnes. At se mladi vydovadi.

 

Spolecensko-psychologicky problem je, ze lide potlacuji negativni vzpominky a rochni se v udajne pozitivnich, a mladi se vetsine ex-kladaku jevi kladne (me vsak ne, nebyl jsem kladak). Vysvetlivka: Ex-kladak = osoba ktera mela kladny vztah k socialistickemu zrizeni.

 

Klicovy pojem "nesnesitelna tezkost byti" uzce souvisi s pojmem "bezprizorni" nebo "bezprizornost". Ptate-li se co to je, rad vysvetlim. Je to ruske slovo, clovek "bez prizora" je dite bez dohledu nebo clovek bez budoucnosti. Po bolsevickem prevratu v roce 1917 a nasledujicim masovem vrazdeni se v Rusku zacaly hromadit deti bez rodicu, sirotci, o ktere se nikdo nestaral, nikdo je nechtel a byli ponechani napospas osudu. Tyto deti bez dohledu, bez budoucnosti, bezprizorni, zcela zdivocely, zily v bandach v lesich jako partyzani a delaly obcasne najezdy do mest za ucelem ukoristeni cehokoliv. Oficialni komunisticke zdroje (1) odhadovaly, ze v roce 1922 bylo v Rusku pres pul milion techto bezprizornych deti uz odchyceno a pozavirano v prevychovnych taborech jen na uzemi Ukrajiny, zatimco pres milion jich bylo porad v lesich. S nastupem Stalina nastoupily i drsne metody a bezprizorni byli loveni a strileni jako zver a jejich pocet byl systematicky redukovan - i kdyz presna cisla nejsou znama. Ovsem nikdy nevymizeli a nove a nove generace bezprizornych zaplnovaly Rusko. Za Breznevovy ery se delalo jako by neexistovali, ovsem nastup Gorbaceva prinesl zpatky i bezprizorne plus Cernobyl a masovou vyrobu zbrani hromadneho niceni (najdete si na www "Alibek"). Dle soucasnych zahranicnich zdroju je pocet bezprizornych v soucasnem Rusku opet v kategorii milionu (2)(3). Co se tam vlastne zmenilo k lepsimu?

 

V Ceske republice a statnich utvarech ji predchazejicich nastesti bezprizornost v ruskem meritku nikdy neexistovala, ale bezutesnost a ubijejici byzvychodnost ano (cesky umelec Lubomir Martinek odesel do Parize a napsal: "nechtel jsem umrit jako blbec v zemi ubijejicich jistot"), ta postihuje dodnes predevsim duchodce antikomunisty, nekolaboranty a neexkomunisty. Byvali clenove "organizace zlocinne, nelegitimni a zavrzenihodne" (= KSC mezi Velkym Unorem 1948 a Velkym Listopadem 1989, viz platny zakon 198/1993 Sb., ktery v CeskoZlodejsku nikdo nezna a nechce znat

- je stejne jen deklarativniho charakteru t.j. bez sankci (4)) se tesi svych relativne tucnych penzi (tucnych v porovnani s nekolaboranty).

 

Vezmete si kategorii tech, kteri byli "mladi" v padesatych a sedesatych letech. Mladi lide v civilizovanem svete zili svobodne, cestovali do zahranici, zakladali rodiny, studovali co chteli, poslouchali Elvise nebo Beatles, cetli co je napadlo. V teze dobe mladi lide v CSR ci CSSR si mohli o svobode nechat jen zdat, o cestovani taky. Cestovali a v kapitalistickem zahranici studovali jen komunisticti prominenti jako Vaclav Klaus a soudruzi Dlouhy a Dyba, a pod Vesuvem se dlouhodobe pracovne rozvijel dnesni profesor Zdenek Neubauer z Karlovy Univerzity (politickou prislusnost v ceskem Kdo je kdo neuvedl. Vite, ze Zdenek Neubauer psaval Velkemu Vaskovi projevy, se kterymi se pak Vasek delal chytrym, a ze Zdenek Neubauer za to dostal cenu Vize Vaska Dasi? Ano, tak se ta cena jmenuje; proc vam neni udelena cena za vasi celozivotni praci? Chartisticka chatra ovladajici CUNI a exCSAV si totiz navzajem udeluje ceny a oslavuje se podle hesla "ty oslavis mne a ja oslavim tebe" ci spise podle vyderacskeho "neudelis-li mi cenu, neudelim zadnou cenu tobe") neboli po internetovsku CUNI (vite vy soudruzi cesti vzdelanci, ze cuni znamena latinsky "klin"?

Zajimalo by mne, zda tim mini klin damsky nebo Operaci Klin proti exilu, ktera pry jede dodnes. Co myslite? Informujte mne, rad se poucim od zdroje) a Ivan Havel (ano rozdelovatel cen, ano, take na CUNI, ano, kamos Neubauera, ano, bracha Velkeho Vaska SpasiTele, nezamenovat prosim s Osvoboditelem, Budovatelem ci Gottwaldem). A co soudruh Zeman? Opravdu ho nikam nepustili? Ivan Havel si jen tak proste mirnyx tirnyx delal PhD u nas doma v USA v letech kolem 1970, zadny problem. Proc vy ne? Asi mel ve skole same jednicky a vyhraval matematicke olympiady, tak se ho komunisti bali.

Urcite to tak bylo.

 

Na myslich mladych lidi v Tezkoslovensku te doby nebyl Elvis (ten byl symbolem "napodobovani americkeho zpusobu zivota"), ale znarodnovani soukromniku, rozoravani mezi (tj. nucene vstupovani do JZD ci JRD), politicke procesy, popravy a nezakonny odstrel nepratel socialistickeho zrizeni na udajnem uteku z "napravnych zarizeni", brigady na vesnicich, brigady socialisticke prace, stavby socialismu, budovani prehrad a Nove hute Klementa Gottwalda a udavani "krecku". Vy nevite kdo byli kreckove? Tak ja vam to taky povim. Krecek byl treba zelinar, ktery mel ve sklepe nekolik beden neodevzdane ripy. Nebo sedlak, ktery mel navic nekolik lahvi od okurek plnych sadla nebo masa v sadle. To byli ti kreckove, nepratele vaseho socialistickeho zrizeni.

 

Kreckove byli "predani k socialisticke prevychove" do ceskoslovenskych koncentracnich taboru a kriminalu (prevzatych po nacistech a znovurozjetych soudruhem Slanskym z Ustredniho vyboru KSC; kdy uz ho konecne prestanete litovat?) v Jachymove (kde kopali a hrabali zarici uranovou rudu, za trest treba i jen holyma rukama, a pak svitili jako svetlusky, zatimco vam predcitali z Karafiatovych Broucku ci o Ferdovi Mravenci z Materidousky), Leopoldove, na Mirove, nebo na Bory v Plzni, a meli-li stesti tak byli "jen" znovu povolani do vojenske sluzby v pokrocilem veku do PTP = Pracovne Technickych Praporu coz byla ceskoslovenska kopie nacistickeho Arbeitskommanda. Ceskoslovenska ruda ideologie typu "Prace slechti cloveka"

byla modelovana podle fasistickeho hesla nad vchody do nacistickych koncentraku: Arbeit macht frei = Prace osvobozuje. Vite vy vubec co znamena slovo "nacizmus"? To je nemecka zkratka pro "narodni socializmus".

Socdemaci a komuniste k tomu nacizmu pridali "inter" a mate z toho dodnes "internacionalni socializmus" za zpevu socdemacke Internacionaly. Rikejte jim InterNaciste.

 

Zpet ke kreckum. Aby kreckova rodina nebyla usetrena tradicni ceskoslovenske lidove zavisti a nenavisti (skoro jsem omylem napsal "pohostinnosti"; nemohu zapomenout na poblite stoly v "Pohostinstvi n.p. 4 cenova skupina" :-)), mnohe obchody mely vylohu upravenu pod heslem "To jsou oni". Zde byl krecek pojmenovan, a kolem jeho fotky bylo naaranzovano nekolik letacku z americkeho propagacniho balonu, jehoz zbytky ve vyloze jasne dokazovaly, ze krecek mel nejen ripu ve sklepe, ale byl i vlastizradcem spolupracujicim s imperialisty, revansisty, sionisty a revizionisty. A u vyloh pak stali bodri ceskoslovensti obcane-vlastenci a vzrusene vykrikovali: "No to neni divu, ze uz zase neni ripa (ci sadlo ci toaletni papir) k dostani, kdyz von si to nakreckoval, zejo pani? Dobre jim tak, maji co chteli!" Nacez spravedlivym rozhorcenim zrudla spoluobcanka

reagovala: "Jeste ze Rude Pravo psalo, ze na vanoce je v petiletem planu zajisten celostatni dovoz 5 vagonu citronu a mandarinek za nezmenene ceny."

Nevite-li co byvaly petiletky, zeptejte se starsich spoluobcanu, oni vam to radi vysvetli [ mnozi z nich se slzou kladneho dojeti ze vzpominek na budovatelske mladi, jini se slzou zoufalstvi z doby, kdy byli jako ja a muj pritel "pohrbeni za ziva" v CS(S)R, a mnozi jsou pohrbeni za ziva dodnes, na(ne)stesti jejich vedomi je otupeno, jinak by zesileli nebo spachali sebevrazdu].

 

A i mozky ditek skolou jeste nepovinnych byly promyty casopiskem Materidouska, kde v kreslenem komunistickem serialu ("commie comics" by se reklo anglicky) pro nase nejmensi obcanky (pamatujete na Jiskricky a Svetlusky v predpionyrskem veku?), Ferda Mravenec velitelsky ukazoval na oblohu, z niz klesaly padacky s lahvickami obsahujicimi "mandelinku bramborovu pomocnici Trumanovu". A mravenci Einsatzkommando s klacky v ruckach soutezilo v ubijeni pristavajicich broucku. To bylo vychovnejsi nez Karafiatova laskyplna kniha Broucci. A tak vyrostly v CSR a CSSR z nenavistnych deti-zmetku nove generace nenavistnych a zavistnych rudych a ruzovych "obcanu" (je fuk zda se dnes hlasi k pravici, byli charakterove zkurveni ideologickym procesem "vtiskavani" (imprinting) jiz v utlem detstvi a to se neda napravit, jak zjistil laureat Nobelovy ceny Konrad Lorenz. Ne abyste mi odmlouvali, vy exsoudruzi z CUNI a z exCSAV, nemate narok, bo CS(S)R ma jen jednu Nobelovku za vedu udelanou de facto pred valkou - jen se porovnejte s jinymi mensimi narody a stydte se, kdejaka zemicka ma 10, 12 nebo 15 nobelovek; vy jste se na exCSAV a na CUNI bud venovali damskym klinum na pracovisti ci Operaci Klin vedene proti exilu, nez vede a technice mladezi). A tito zprznenci "vychovali" a "vychovavaji"

dalsi generace charakterove zmrvenych deti a studentu a dosud przni a budou jeste predlouho prznit dal a dal svoje vnoucatka. Toto degenerativni mrveni dalsich generaci nema konce v dohledne dobe.

 

To udavani krecku a kulaku (= vetsich rolniku; s kulaky do Gulagu) perfektne pasuje k CeskoZlodejske "logice" a typicke ceske narodni forme zavisti a nenavisti. Napred okradli slechtu, pak udavali zidy Nemcum, aby se zmocnili jejich bytu a majetku. Pak okradli 3 miliony sudetskych Nemcu, t.j. jednu tretinu obyvatelstva tehdejsi CSR, pak kapitalisty, pak okradli kdejakeho soukromeho holice, sevce a zemedelce (nejen kulaky), pak okradli kdekoho menovou reformou v roce 1953, pak okradali a dosud okradaji emigranty a exulanty (pricemz jsou nepochopitelne hrdi na Jana Amose Komenskeho, ktery z ruzoveho CeskoZlodejska zvraci na virtualnim Ruzovem paloucku a ve svem exilovem hrobecku se obraci naruby - co obraci, po tolika svinstvech tam rotuje jako Wankeluv motor!) a pak Velky Transformator + Velky Vasek zorganizovali nejvetsi PIRATIZACI v modernich povalecnych dejinach, a tito DEFORMATORI kradou dal a dal a dal si prikradaji bez konce. Kdyz se vystrida StranoVlada, tak ti novi si chteji honem nakrast, protoze maji take narok si nakrast nez pujdou od valu, jako ti jejich predchudci, no ne? A narod Svejku jim to trpi a hrde hledi s pootevrenymi usty do bedny ukazujici rezidentskou standartu hrde vlajici nad Racanama. Takovy narod by mel mit na rezidentske standarte Svejka se dvema ocasy a heslo "Rude pravo vitezi".

 

Tem nekolika zidum, co prezili Auschwitz (= Osvetim), Bergen-Belsen atp, a vratili se do CSR rekli a dosud rikaji: "My uz nevime, kde jsou ty vase osobni cennosti, ktere jste si u nas uschovali nez jste sli do koncentraku". I o nemovitosti okradaji tech par zidu dodnes, kdyz uredne rikaji "My vam nebudeme nic vracet, nebot my jsme vam nic nezabavili." (to je prosim citat Vaclava Klause z prednasky v USA - freneticky potlesk se jaksi nekonal). Zidovske majetky byly totiz zkonfiskovany nacisty a CSR zkonfiskovala majetky temer vsech Nemcu, vcetne nenacistu, a nema tedy podle perverzni tj. zvracene CeskoZlodejske "logiky" zidum co vracet, no ne ? Nechce-li se vam z toho zvracet, pak jste zvraceni.

 

Jeste k te hezke ceske narodni hrdosti. Neni mi znam jiny evropsky narod, ktery by byl hrdy na zlocince typu Jan Zizka z Trocnova, ktery s oblibou vypaloval klastery i s jejich osazenstvem. Ze byla jina doba? Ano, ale to neni duvodem si z notorickeho zlocince-teroristy a masoveho vraha delat narodniho hrdinu. Proc si nedelate hrdiny z SSaku, kteri ve vychodni Evrope nahnali obyvatele vesnicky do stodoly a zapalili ji? To byla take jina doba nez dnes, ne? Byla valka, a za Zizky valka nebyla? Aha, ja uz chapu vase zvracene "mysleni"! SSaci nebyli Cesi. Ale exKSCiste byli Cesi tak ti mohou byt ve StranoVlade dodnes a je jich plny Senat a Padlament. A vam nevadi, ze exkomuniste vyvrazdili 100 000 000 lidskych bytosti (vetsinou vlastnich obcanu), zatimco naciste "pouze" 21 000 000 (vetsinou cizich obcanu)? Zemekoule meri na rovniku 40 000 000 metru, takze 100/40 = 2.5 mrtvoly na 1 metr rovniku! Mota-li se vam v kedlubnu, ze "ti nasi soudruzi ale nikoho osobne nezavrazdili", pak si uvedomte ze Eichmann a Hitler take osobne nikomu nezkrivili vlas. Hitler maloval pekne obrazky Vidne a Heydrich dokonce hral procitene na housle, jako ti vasi exkomunisticti narodni umelci-clenove organizace zlocinne, nelegitimni a zavrzenihodne (viz platny zakon 198/1993 Sb). v dobe Prazskeho jara.

 

Nevadi vam ted alespon trochu, ze Velky Vasek v interview Lidovym Novinam rekl: "Nedovedu si predstavit dnesni politicky zivot bez lidi, kteri prosli komunistickou stranou". Proc ne totez s "...nacistickou stranou"? Tak ted mate, co jste chteli, do rachoty zvesela, at tem kteri na nas dreli, nikdo hanbu nedela. Vy uz neznate tuhle komunistickou pisnicku? Za jejiho zvuku sly cele skupiny "nepratel socializmu" do rudych koncentraku a bodry a pracovity lid (zlate ceske rucicky vse zadratuji a zpevni pomoci gumicky) posilal tisice petic "Zadame nejtezsi tresty", a delal, ze nic nevidi.

"Nejsme Sokolove/skauti/knezi/jeptisky/soukromnici/vojaci ze zapadnich armad/ etc to se nas netyka." Kdyz si pak rude gestapo prislo pro nektere z nich spadajicich do dalsich kategorii obeti dnesnich exKSCistu, tak se divili ze se jejich osud nikoho netykal.

 

Nezapominejme tez na zvraceny cesky narodni charakter, ktery dovolil, aby ti, kteri za druhe svetove valky bojovali na zapadnich bojistich pak byli po valce zavirani, pronasledovani a v nejlepsim pripade prehlizeni. Ti patrili mezi ty zubozene masy v CeskoZlodejsku, i kdyz dostali nejakou tu korunu za kazdy mesic odsedeny v kriminalech exKSCistu a la Vaculik, Kundera, Klima, Hrabal (ten ale brzy vystoupil, proc ale ostatni ne? Proc vy ne?), Pavka Kohout; ti byli vsichni v KSC, to byly JEJICH kriminaly.

 

Pouze za uredne popravene vyplatila poListopadova VaskuVlada pozustalym odskodne v cene jednoho ojeteho MBcka, ci odreneho a udreneho Trabanta. Ti, co byli zastreleni na udajnem "uteku" nemaji dodnes cenu ani haler, pokud vim. Ci snad ano? No povidejte, rad se priucim. Ucit se, ucit se, ucit se.

 

Potom nasleduje kategorie tech, co byli "mladi" v sedmdesatych a osmdesatych letech. Po prekvapeni osmasedesateho roku, kdy nejvice prekvapeni byli sami "komuniste s lidskou tvari", prislo dubnove plenum UV KSC v roce 1969 - soudruh Dubcek (bezproblemove vyrustal v Sovetskem Svazu v dobe nehroznejsiho Stalinistickeho teroru, ktery jemu a jeho rodicum zrejme vyhovoval) byl poslan do Turecka a Husak (z 25 let si odsedel 10 + 10 let Sbernych Surovin n.p. tudiz Husak byl nesrovnatelne vetsi disident nez cela ta chartisticka chatra vcetne Vaseho Velkeho Vaska) zacal "normalizaci", ktera trvala dvacet let. Jestlipak vite, ze predni levicova intelektualka v USA Susan Sontag uz pred 25 lety napsala, ze "komunizmus je fasismus s lidskou tvari" ? A ze predni povalecny socialni demokrat v Nemecku, Kurt Schumacher, rekl ze "komuniste jsou na rudo nalakovani fasiste". Rikate, ze to nevite ? To rikali vasi oblibeni Nemci po valce take: "Wir haben es nicht gewusst" = "Nevedeli jsme to". Na takovou vymluvu existuje standardni reakce: "Oder haben sie es nicht wissen wollen ?" = "Ci jste to nechteli vedet ?" Ted po Velke Listopadove Sametove Antirevoluci jste meli 15 let cas si doplnit vase politicko socialni znalosti, ci snad ne ? No povidejte...

 

Mladi lide v civilizovanem svete zili svobodne, cestovali do zahranici, zakladali rodiny, studovali co chteli, poslouchali rock nebo disco, no proste co je napadlo. V teze dobe mladi lide v CSSR si mohli o svobode nechat zase jen zdat, o cestovani taky. Cestovali jen komunisticti prominenti a nastrcenci jako Vaclav Klaus, Vaclav Havel (roku 1968 si protiamericky demonstroval v New Yorku; proc vy ne?), jeho bratr Ivan Havel si roku 1970 udelal v USA doktorat (proc vy ne?), soudruh Vladimir Dlouhy (studoval si na Katolicke univerzite v Belgii, proc vy ne?), a jim podobni otlicnici a ruzni kolaboranti s rezimem a chartisticka chatra (73% ze zakladajicich 200 clenu Charty byli KSCiste, ti starsi z nich byli exStaliniste, proto ta "chartisticka chatra", co napred roztocila mlyny rudeho teroru a pak vsadila na tri prohravajici kone - Dubceka, Smrkovskeho, Sika - a tudiz jen omylem upadla v nemilost, aniz by kdy vystoupila z KSC - nesnesitelny Kundera do KSC vstoupil trikrat, prestoze byl dvakrat vyloucen a cpal se do KSC znovu a znovu a znovu, trikrat! A rudy Ludvik Vaculik byl v KSC 20 let od 1948 do 1968. A Klima taky. Proto ta "chartisticka chatra", uz chapete?).

 

Nikdo jiny nez komuniste a kolaboranti (= pozdejsi chartiste) nedostal "devizovy prislib" a nebo "nebylo v zajmu CSSR, abyste nadale cestoval do ciziny." Sedmdesata a osmdesata leta byla podobna jako ta predtim, pouze televize uz mela dva kanaly a politicke procesy byly utajene a nevysilaly se uz v radiu po drate. Luza dostala "chleb a hry" a byla potichu. A zadna poradna knizka v obchode nebyla, s vyjimkou "zahranicni literatury" v Sovetskaja Kniga, kde byly sovetske romany a sebrane spisy V.I. Leniveho a Stalina v anglickem ci francouzskem prekladu. Mimochodem "Story about a real man" = "Pribeh opravdoveho cloveka" - ano, Sovetskeho celoveka Meresjeva - byla prvni anglicka kniha meho internetoveho pritele. Koupil si ji v Sovetske Knige - kde jinde - a ucil se z ni anglicky, aby az vyroste to mohl snadno a rychle "ulomit" t.j. "hodit na to kakac^" pryc z CSSR (dnes CeskoZlodejsko), kde nesnesitelna tezkost byti tizila nas dva + asi 500 000 uprchliku z realne existujiciho raje delniku, druzstevnich rolniku a pracujici inteligence. Muj pritel vzpomina na mladi v CS(S)R jako na dobu kdy tam byl POHRBEN ZA ZIVA. Zrejme nebyl kladak. A co vy? Vy ano/ne?

 

A pak uz jen kategorie tech, co byli "mladi" az po listopadu 1989, v letech devadesatych a jsou tedy vlastne mladi dodnes. V te dobe uz ti, co byli drive mladi komunisticti prominenti v padesatych letech a kolaboranti za Husaka, takovi ti soudruzi Pithartove a Klausove byli pevne usazeni ve vrcholnych funkcich zeme nebo se alespon moralne prostituovali v CSAV, na CUNI a v Prognostaku, a ta nejnizsi vrstva, ten plebs, byl uplne nekdo jiny. Lide, co si nepamatuji ani padesata, ani sedesata, ani sedmdesata, ani osmdesata leta - a vlastne ani pamatovat nechteji. Mladi lide, co nechteji znat minulost ("zijeme v soucasnosti") jsou odsouzeni si ji zopakovat (pravil George Santayana). Male zmeny tam jsou - uz mohou cestovat do zahranici, a mohou poslouchat co chteji (naslouchani rozhlasu z kapitalisticke ciziny byvalo ruseno a bylo trestne, proto byl zaveden rozhlas po drate hrajici porad dokola "Na tom prazskem moste rozmarynka roste", "Katjusa" a "Kalinka" a "Sojuz nerusimyj" kdyz soudruh rezident-gentaj vjizdel do Racan). Ale to je tak vsechno - vedeni zeme je pevne v rukou exkomunistickych kolaborantu z predchoziho pul stoleti. O svobode a spravedlnosti se neda mluvit, nanejvys tak o rudem pravu - pripad opakovane souzeneho Vladimira Hucina a tisice stiznosti na porusovani lidskych prav u mezinarodniho soudu ve Strasbourg mluvi samy za sebe. Lide se boji dal a davaji si bacha na hubu - jako za komunistu je ted za exkomunistu (jen se podivejte kolik byvalych "clenu organizace zlocinne, nelegitimni a zavrzenihodne" - viz platny zakon 198/1993 - bylo a je ve vasi StranoVlade).

 

Pri sve posledni navsteve Ceska jsem mezi desitkami lidi navstivil i vzdaleneho pribuzneho a i jemu jsem polozil svou obvyklou a "blbou" otazku:

"A jak se vam ted zije, kdyz ted mate tu svobodu, demokracii a kapitalizmus?"

 

Pribuzny provedl takove ty obvykle ceske ritualni pohyby, t.j. napred se podival pres rameno, zda nekdo neposloucha a zda tedy jeho odpoved bude dostatecne "soukroma" a pravil: "Je to horsi nez to bylo. Ja jsem byl svobodny i predtim. Me nic nechybelo. A kdyz jsem jel za komunistu na dovolenou na podnikovou chatu, tak mi ROH zaplatilo i benzin, abych tam mohl dojet vlastnim autem. Ted se ti ten kapitalista vysmeje! Tak jak to ted muze byt lepsi?"  Podotykam, ze to mam jako obvykle natocene na videu.

 

Nemel jsem na to slusnou odpoved. Poptal jsem se po zdravi jeho rodiny a sel zase pryc. Pryc ze zeme NESNESITELNE TEZKOSTI BYTI. Stacilo mi, ze jsem tam byl POHRBEN ZA ZIVA v mladi. Zivot je jinde.

 

-----

 

(1) http://www.marxists.org/history/ussr/government/1928/sufds/ch21.htm

(2) http://www.dzieciulicy.ngo.pl/labeo/app/cms/x/18203

(3) http://kasstor26.webpark.pl/bezprizorni.htm

(4) http://www.kpv.kozakov.cz/normy/zakon.htm

 

---------------------------------

 

Chtel bych timto poprat vse nejlepsi k Vanocum a do Noveho roku vsem pratelum, znamym a ctenarum internetoveho CS-magazinu

  ( http://www.cs-magazin.com ). Pratelum, znamym a ctenarum internetoveho CS-magazinu zijicim v Ceske republice nebo na Slovensku navic preji, aby uz brzo vladla v jejich zemich spravedlnost, demokracie a prosperita.

 

 

 
Související články:
Nebyl nalezen žádný související článek...
 
Komentáře čtenářů:

ORIGAMI komiks reklama
Hodnocení článku
Ohodnoťte tento článek dle toho jak se vám líbí.

Průměrné hodnocení:
--dobrý--

Vynikající (20)
Dobrý (69)
Nic moc (0)
Velmi slabý (1)
Bůh stále neodpovídá
09.04.2003
Krajina po záplavě
Dittmar Chmelař
... má své nesporné výhody a přednosti!...
[více]

E-knihy
15.02.2021
Železo 15
Dittmar Chmelař
15., závěrečná část SF románu Vojtěcha Mornsteina na pokračování....
[více]

Historie
12.01.2016
Jak tomu bylo za 2. světové.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Chystané knihy
17.06.2004
Černá kniha minulosti
Rostislav Hedvíček
......
[více]

MAGNERON
10.07.2010
MAGNERON
Dittmar Chmelař
Diagnostika a léčba lidských onemocnění na základě spektrální analýzy vířivých magnetických polí lidského mozku....
[více]

Politika
23.08.2023
Referendum - nejvyšší a nejposvátnější forma demokracie.
Dittmar Chmelař
Referendum v Polsku během letošních zářijových parlamentních voleb....
[více]

Portrét
20.09.2004
Takhle komentuje Jaromír Bosák .............no prostě paráda!
Dittmar Chmelař
Takhle komentuje více než profík....
[více]

Sekyroviny
08.07.2020
Moravskoslezští bastardi
Dittmar Chmelař
......
[více]

Sexuální kečup
31.03.2003
Mlčení nic nezmění.
Dittmar Chmelař
...Hmmm...Kéž by to byla pravda!...
[více]

Věda
18.06.2015
O maskulinizaci vědy.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Naše ikonka
ORIGAMI


Coded by Pavel Nero Kramný | Graphics by Josef Fraško
© 1995 - 2024 Dittmar Chmelař - MikroMedia

MirkoMedia