Zpět na hlavní stránku
Přepnout na KOMIKS
Nabídka
- Hlavní stránka
Historie
MAGNERON
Politika
Portrét
Recenze
  - Chystané knihy
Sekyroviny
Umění
  - Bůh stále neodpovídá
  - E-knihy
  - Sexuální kečup
Věda
- Galerie
- Archiv
- Členská sekce

Nejčtenější
- Mlčení nic ne (262686)
- Registrované (228282)
- Jak si naši p (91096)
- Takhle koment (72337)
- Cenzura české (65962)
- Píseň o rumu (63492)
- Sci-fi: Vrazi (63002)
- Já Tarzan (62669)
- China Miévill (62131)
- Jak Rostislav (61056)

Anketa
Momentálně není žádná anketa...

Vytvořeno v
Publikační systém AZRAEL 2.0

Novinky e-mailem
Chcete dostávat info e-mail s novinkami? Pak vepište svůj e-mail do formuláře a novinky vám začnou chodit přímo do vaší schránky!

Pokud už e-maily nechcete dostávat, odhlaste se zde.


Partneři
Oficiální stránky Andrzeje Sapkowského v ČR

Specializovaný web o komiksu

komiks.cz

SCIFIWORLD

Internetové knihkupectví KRAKATIT

Utopený Archimédes - Kritika pavědy

Nakladatelství Netopejr

CREW

FantasyPlanet.cz

Sponzoři

ORIGAMI komiks reklama
   Článek: Nádraží Perdido - recenze.
Vyšlo: 19.08.2003 | Rubrika: Recenze
Napsal: Dittmar Chmelař | Komentářů: 297 | Prohlížení: 8406

 
Recenze knihy britského autora China Miévillea.
 

Jak je Miévilleova kniha Nádraží Perdido objemná, tak o to více bude následující recenze stručná:
- Nádraží Perdido není fantasy, ale sci-fi. Je zarážející, jak mnoho lidí, recenzentů, ale i samotných autorů fantasy o ní píšou jako o fantasy! Knize jednoznačně dominují vědecké atributy. Pokud je mi známo, fantasy charakterizuje totální absence čehokoliv vědeckého.
- Nádraží Perdido odráží fascinaci velkoměsta se vším pozitivním i negativním (to zvláště), co jeho rozvoj (anebo úpadek) přináší. Budoucnost lidstva je jednoznačně v obřích megapolích budoucnosti a proto je tato fascinace u čtenáře pochopitelná a pro autora lákavá.
- Hlavním posláním knihy, to, co z ní čiší z každé stránky, je etnická, mezirasová a mezidruhová forma koexistence všech se všemi. Proto onen vztah Izáka s Lin - cheprijskou hmyzoženou. Podívejte se dobře kolem sebe. Už dnes je všude kolem nás plno toho, čím žije a dýchá Nový Korbuzon. Nejenom míšenců a míšenek, ale i kyborgů - korbuzonských ekvivalentů přetvorů - je mezi námi díky pokrokům vědy nepočítaně. A pak, pánové, ruku na srdce, nerozdali byste si to s nějakou nádhernou černoškou nebo mulatkou? Černé ženy zase touží po mužském bílém mase. A o sodomii taktně pomlčím... Tento fenomém pokládám u Nádraží Perdida za rozhodující  a má lví podíl na úspěchu celé knihy. Italský renesanční mamut vědy a umění, Leonardo da Vinci, napsal, že největším problémem měst budoucnosti bude doprava v těchto městech. Já dodávám, že také střet všeho rádoby rasově nesourodého. O tom především je nádraží Perdido.
- Přenádherná je Miévilleova konstrukce krizového aparátu, jakéhosi perpetua mobile využívajícího sjednocení několika fyzikálních i mentálních veličin, to vše pod dohledem nepochybné inspirace ze soudobé  "teorie všeho", tedy z teorie, která v současné době hýbe velechrámem kvantové fyziky a hovoří o logickém propojení všech fyzikálních sil do nejenom logického, ale i "funkčního" celku.
- Existence psychomůr je nádhernou metaforou možného zneužití výsledků vědeckého pokroku v oblasti genových manipulací. Je o tom, že i samotná věda je v područí peněz, moci a hmotného mamonu. Pamatujete si na ovci Molly, první živé, klonované zvíře? O jejím zrodu psal kdekdo a nebylo snad jediné televize, která by o tom nepřinesla alespoň kratičkou sekvenci. O její smrti, čili o tom, že vše bude asi jinak, jak jsme si představovali, psala snad jen renomovaná vědecká periodika.
- Fascinující je samotná komplexní vize Nového Korbuzonu a všech jeho obyvatel. Ona očima sice přímo neuchopitelná atmosféra fantaskního světa se všemi jeho zvláštnostmi, detaily i "nemožnostmi", ale díky pečlivému popisu celkem snadno představitelná. Pokud bych mohl použít přirovnání, tak nejbližší této vizi mi je Gilliamova vize budoucnosti v jeho Dvanácti opicích. 
- Garuda Jagharek, létající bytost z pouštního Cymeku, je nádhernou kreací na téma Dostojevského Zločinu a trestu; kreací o vině, o způsobech její eliminace, o případné odplatě - adekvátní formě trestu nebo o nutném pokání. Je domnělé znásilnění natolik závažným činem, že za něj musejí být úděsným způsobem amputovaná křídla? Takto postižený jedinec dochází k pohaně, která je svým způsobem mnohem horší než samotná smrt! A co když se nejednalo o znásilnění, ale šlo o jistý stupeň nedorozumění? I tento fenomén možného justičního či jinak uskutečněného právního omylu je velice závažný a bude hrát stále důležitější roli v budoucím příští naší planety, kdy počet jejích obyvatel se zdvojnásobuje každých čtyřicet let a podobné množství konfliktů bude narůstat přinejmenším geometrickou řadou!  Kromě toho je Jagharek také nádherným příkladem asimilace jedince ve zcela jiném, na první pohled zcela neakceptovatelném prostředí, a to jak z čistě fyzických důvodů, tak i z neméně závažných důvodů psychických. Nesmím však také zapomenout na Izákův nebetyčný altruismus ve formě "nedání kopaček" své milé Lin po mentálně zcela devastujícím útoku psychomůry, který ji přeměnil v dementní bytost se všemi atributy, které s tím souvisejí. Klobouk dolů, že tento fenomén Miéville použil a nezapomněl na něj. Jak zoufale málo ho je kolem nás!

  Vše výše uvedené posouvá Miévilleovo Nádraží Perdido někam tam, kam Sapkowski poslal své literární hrdiny;  do sice ne příliš příjemného a vlídného, ale o to více díky jeho hrdinům akceptovatelného prostředí nejenom lidské důstojnosti, víry, naděje a lásky. To je jednoznačné pozitivum celé knihy, i když na první pohled ne příliš patrné. K negativům knihy patří zbytečně zdlouhavé popisy jak samotného města, tak i některých dějových pasáží stejně jako někdy až příliš násilné roubování prvků fantasy na sci-fi a na techniku jako takovou.

 
Související články:
Nebyl nalezen žádný související článek...
 
Komentáře čtenářů:

ORIGAMI komiks reklama
Hodnocení článku
Ohodnoťte tento článek dle toho jak se vám líbí.

Průměrné hodnocení:
--vynikající--

Vynikající (2)
Dobrý (0)
Nic moc (0)
Velmi slabý (0)
Bůh stále neodpovídá
09.04.2003
Krajina po záplavě
Dittmar Chmelař
... má své nesporné výhody a přednosti!...
[více]

E-knihy
15.02.2021
Železo 15
Dittmar Chmelař
15., závěrečná část SF románu Vojtěcha Mornsteina na pokračování....
[více]

Historie
12.01.2016
Jak tomu bylo za 2. světové.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Chystané knihy
17.06.2004
Černá kniha minulosti
Rostislav Hedvíček
......
[více]

MAGNERON
10.07.2010
MAGNERON
Dittmar Chmelař
Diagnostika a léčba lidských onemocnění na základě spektrální analýzy vířivých magnetických polí lidského mozku....
[více]

Politika
23.08.2023
Referendum - nejvyšší a nejposvátnější forma demokracie.
Dittmar Chmelař
Referendum v Polsku během letošních zářijových parlamentních voleb....
[více]

Portrét
20.09.2004
Takhle komentuje Jaromír Bosák .............no prostě paráda!
Dittmar Chmelař
Takhle komentuje více než profík....
[více]

Sekyroviny
08.07.2020
Moravskoslezští bastardi
Dittmar Chmelař
......
[více]

Sexuální kečup
31.03.2003
Mlčení nic nezmění.
Dittmar Chmelař
...Hmmm...Kéž by to byla pravda!...
[více]

Věda
18.06.2015
O maskulinizaci vědy.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Naše ikonka
ORIGAMI


Coded by Pavel Nero Kramný | Graphics by Josef Fraško
© 1995 - 2024 Dittmar Chmelař - MikroMedia

MirkoMedia